До директни сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна, след като стотици граждани излязоха на протест срещу приетите днес промени в Закона за горите. Над 2 000 души се събраха край езерото „Ариана” в столицата, за да изразят недоволството си към одобрените от народните представители текстове.

Според промените, които бяха гласувани, ски писти ще могат се изграждат на държавни терени в планините без трасето да се вади от горския фонд. Според протестиращите еколози обаче приетите поправки в Закона за горите ще доведат до непрозрачно разграбване на един от последните обществени ресурси. Протестиращите изразиха надежда президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на промените.

Природозащитниците нямаха разрешение за протеста, който беше организиран в социалната мрежа Facebook. Първоначално те блокираха булевард „Евлоги и Христо Георгиеви”, което създаде затруднения на колите на градския транспорт. Именно благодарение на опитите на органите на реда да позволят движението поне на няколко автобуса, се отдаде възможност на протестиращите да навлязат в кръстовището и да седнат по средата на Орлов мост.

Това спря движението и по булевард „Цариградско шосе”. След намесата на Охранителна полиция част от демонстрантите бяха принудени да се върнат в пешеходните зони, други обаче останаха на пътното платно. В опит протестиращите да бъдат разпръснати се включи дори и конна полиция.

Повече от час полицията се опитваше да овладее протеста и да разгони протестиращите от пътното платно. 12 души са арестувани по време на протестната акция. Те са отведени в Първо РУП в София.

Около 21.00 ч. протестът срещу приетите промени в Закона за горите, които събра близо 2000 души в района на Орлов мост, беше овладян от органите на реда и хората започнаха да се разотиват. Беше напълно възстановено и движението на автомобилите по булевардите „Цариградско шосе” и „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Полицейското присъствие в района продължава да бъде засилено.