От днес влиза в сила забраната за производство и дистрибуция на 100-ватови електрически крушки в Европейския съюз. Количествата от крушките, които вече са в търговската мрежа, обаче ще могат да се продават до изчерпването на количествата.

Забраната влиза заради регламент на Европейския съюз, свързан с енергийната ефективност. Той засяга производителите и дистрибуторите на обикновени крушки с нажежаема жичка, които вече няма да имат право да ги разпространяват на територията на Европейския съюз, а само в трети страни.

Старите лампи ще бъдат сменени от ново поколение, консумиращо 80 на сто по-малко електроенергия. Постепенното изтегляне на традиционните крушки с нажежаваща се жица ще облагодетелства финансово европейците, намалявайки потреблението им на енергия, със задоволство заявиха представители на потребителските съюзи и Европейската асоциация за координиране на представителството на потребителите.

Новите крушки са по-скъпи, но имат по-голяма трайност и са по-икономични. В ЕС икономиите от преминаването към новото поколение лампи се оценява от 5 до 10 милиарда евро годишно.

След смъртта на 100-ватовите крушки ще дойде ред и на 75-ватовите след една година, на 60-ватовите след две години и на 40- и 25-ватовите до 1 септември 2012 година.