Преговорите за продажбата на „Кремиковци” на украинския бизнесмен –милиардер Константин Жеваго са завършени на 90%, съобщи в сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на комбината Александър Томов. Томов потвърди информацията на Дарик от снощи, че става дума за целия дял от 71% от компанията, които Митал купи през 2005 от „Финметалс холдинг”. Томов заяви, че пред сегашния собственик има два избора – или да осигури нужните 140 млн. евро за изпълнение на екологичната програма или да намери инвеститор, който да ги осигури. Очаква се преговорите за сделката да приключат до броени дни. Според Томов разговорите през последните месеци са били затруднени от информациите, че предприятието може да бъде затворено, което плаши инвеститорите. 40 години „Кремиковци” разчита на руски и украински суровини, коментира Томов. По думите му след като се направят нужните инвестиции, комбинатът може да печели по 10 млрд. евро на месец.
На въпрос защо индийският милиардер, който държи стоманодобивни предприятия и в други държави, не е успял да се справи с инвестиционната програма за „Кремиковци”, Томов отговори, че на плановете на Митал попречила банковата криза, която осуетила плановете му.

Много пари трябва да се инвестират за подобряване условията за работниците, обясни още Александър Томов. по думите му засега другата собственост на Прамод Митал у нас - ПФК ЦСКА не се продава. През миналата година стана ясно, че може клубът да направи IPO и да се листне на БФБ-София.