Ръст на броя на огледите, по-висока активност на кредитиране от страна на банките, но все по-трудно сключване на сделки – това са основните изводи за имотния пазар у нас на Адрес недвижими имоти.

Продавачите стават все по-малко и с тях се работи все по-трудно. Те не се чувстват притиснати да продават на всяка цена и постепенно оттеглят офертите си. Докато броят на купувачите не се е изменил особено, но те са по-притеснени и не искат да сгрешат в избора си, смята изпълнителният директор на агенцията Цветелина Тасева.

Между 470 и 1062 евро е излизал на купувачите квадратен метър жилищна площ в столицата през първите 6 месеца на 2010 година. Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като Модерно предградие, Обеля и Овча купел. Най-високи пък са били цените в района на Оборище, Манастирски ливади, Борово и Студентски град. В столицата ценовите нива през първите 6 месеца на 2010 година отбелязват среден ръст от 1.46% спрямо предходното полугодие.

Покачване с 2 до 7% за полугодие се наблюдава в някои от районите на София, сред които Редута, Овча купел, Младост. В Дианабад и Слатина пък нивата са се покачили с над 10% за последните 6 месеца. Понижение на нивата с до 11% за полугодие се наблюдава в райони като Надежда, Красно село, Дървеница, Витоша.

Около 250 евро пък е сумата, за която са се наемали двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през първото полугодие на 2010 година. Сред районите, в които наемите са се движели между 200 и 300 евро, са дори Център и Иван Вазов, както и Борово, Бъкстон, Лагера, Редута, Манастирски ливади, Дианабад. При едностайните жилища в столицата пък средните наемни нива са между 150 и 200 евро. Тристайните апартаменти започват от около 210 евро /за района на Люлин/, но не надвишават 400 евро, сочи още анализът.

Във Варна най-скъпо през последните 6 месеца – около 900 евро, са се продавали жилищата в Центъра. Единични сделки за над 1000 евро на кв.м. са се сключвали и в други райони на морската столица – Окръжна болница, Бриз, Тракия. Най-ниски стойности на кв.м. са постигнати в кварталите Виница, Владислав Варненчик, Погреби – 560-610 евро за кв.м. Тенденцията е към продължаващ, макар и вече по-овладян спад – с близо 11% са паднали цените там спрямо същия период на 2009 година.

Цените в Пловдив и Бургас също се характеризират с понижение – спрямо същия период на 2009 година те са съответно с 0.54% и 1.02% по-ниски. Над 7% пък е спадът на нивата в Града на тепетата за полугодието. В по-малките градове на страната през първите шест месеца се наблюдава задържане на ценовите нива.

През май и юни раздвижване има и на пазара на ваканционни имоти. Руските купувачи най-често избират между апартамент във Варна, Бяла или Бургас.