Седмичен спад за индексите и поредица от ниски обороти обобщават случилото се на Българската фондова борса през последните пет търговски дни. От понеделник до петък на регулиран пазар се изтъргуваха акции за 1.4 млн. лв. при силна конкуренция от страна на договорените сделки. Инвеститорската пасивност донесе нови спадове по позициите, които се формираха при скромни изтъргувани обеми.

SOFIX спадна с 0.65% до 373.41 пункта.
BG40 изгуби 2.12% до 104.73 пункта.
BGREIT се понижи 0.97% до 38.52 пункта.
BGTR30 потъна с 1.28% до 286.40 пункта.

По-активно търгувани бяха акциите на Холдинг Пътища АД, като на финала на седмицата по позицията се наблюдава поскъпване с 0.25%  до 1.544 лв. цена на последната сделка.

Каолин АД също попадна в полезрението на играчите, но не успя да удържи на разпродажбите и потъна с 2.68% до 4.272 лв. за акция.

Поевтиняха и акциите на Химимпорт АД, които започнаха седмицата от 2.092 лв., но я завършиха с 0.43% по-евтино или на 2.083 лв. за ценна книга.

Доверие Обединен Холдинг АД също завърши седмицата негативно, като акциите му се обезцениха с 1.03% до 2.860 лв. за лот в последната сделка. 

Дружеството, което е пред увеличение на капитала с 43 млн. лв., Експат Бета АДСИЦ, бе обект на търговия само в две от търговските сесии през тази седмица. По позицията му се прехвърлиха общо 12 225 книжа, които понижиха пазарната му капитализация с 1.94% до 1.010 лв. за акция.

В понеделник на борсата се листна ново дружество от структурата на Алфа финанс холдинг АД. Това е Соларпро Холдинг АД, която развива дейност в областта на слънчевите централи.

Новини за пазара поднесе Комисията за финансов надзор, която за пореден път спря търговото предложение към акционерите в Оргахим АД.

Интересното обаче тепърва предстои, след като във вторник надзорът разреши на Енергони АД достъп до търговията и така акциите му отново ще са активни на борсата.

През новата седмица предстои изобилие от Общи събрания на акционерите. Сред тях са събранията в БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ, Албена АД, КРЗ Одесос АД. Пълният списък и дневния им ред може да намерите в Календар.

* Не е препоръка за вземането на иневстиционно решение!