Затягане на коланиете – това предстои на всички ни през 2012 г. В деня, когато еврокомисарят Оли Рен направи мрачна прогноза за нова рецесия в Европейския съюз, финансовият министър Симеон Дянков призна, че бюджетът за догодина вероятно ще има нужда от прекрояване. Парите ще бъдат по-малко, а опасностите повече. Но как ние да прекроим семейните си бюджети?

Бели пари за черни дни – така българите преминават през кризата. Доказателство за това е и банковата статистика, според която месечно депозитите на граждани се увеличават с около 300 – 400 млн. лв. Според икономиста Калоян Стайков това е най-правилното поведение на домакинствата по време на криза. „Потреблението е свито за сметка на спестяванията, очевидно населението е наясно какво трябва да прави – да отложи закупуване на активи, които не са изключително важни”, коментира икономистът.  

Отложете разходите, които не са от първа необходимост

И все пак – ако новият телевизор или система за домашно кино е разход, който би могъл да се оложи във времето, то със сигурност има пари, които така или иначе трябва да дадем. Затова семейният консултант Стоян Георгиев препоръчва изработването на семеен бюджет и то в дългосрочен план. Например – в него за цяла година може да се нанесат разходите по вноската за кредит, да се направи преценка за разходите за образование на децата – уроци, допълнителни харчове около училище. В същото време могат да се насенат и планираните приходи – например от месечна заплата или наем. Разбира се, има графи, които ще се попълват ежемесечно – например, за храна, посрещане на жилищните разходи, облекло и медицински услуги.

В обедната почивка хапвайте домашен сандвич

За повечето семейства храната представлява около 30-40 % от месечния разход, допълни Стоян Георгиев. По думите му при разработването на семейния бюджет винаги трябва да се залагат малко по-високи разходи за това перо, защото изненади винаги съществуват.

И още нещо – обядът от вкъщи е по-полезен и пести пари. Георгиев бе категоричен, че ако дневно се харчат по 5-6 лева за храна навън, те биха паднали наполовина, ако си носим храна от вкъщи. Дори и да спестим по 2-3 лева, което на ежедневна база изглежда малко, всъщност в дългосрочен план ще се окаже, че сме спестили доста, каза консултантът.  

Ходете на работа с градски транспорт, а не с кола

Според Георгиев енергийните и транспортните разходи също натоварват доста семейния бюджет. Затова трябва да се помисли кой е най-ефективният начин за отопление на жилището. Въпреки че за повечето шофьори е трудно да се откажат от колата, би било разумно по-често да се качват на градски транспорт, смята консултантът.

Той обаче е категоричен, че има разходи, от които не трябва да се лишаваме – например: медицински услуги и време за любимия човек. „Ако двойките понякога не оставят децата при роднини и не излизат заедно, може да имат проблеми в брака”, смята консултантът.  

Проверете дали работодателят плаща внася редовно осигуровки

Основният риск по време на рецесия е загуба на работата. Затова експертите препоръчват да направим справка дали работодателят ни плаща редовно осигуровките, защото на базата на тях се изчислява евентуалното обезщетение за безработица. Иван Стойков, анализатор от „Моите пари”, е категоричен, че справката за плащането на пълния размер от осигурителните вноски може да се провери лесно и е напълно задължително това да се направи. Дори и да не изгубим работата си, може да ни се наложи да изтеглим кредит, тогава също внесените осигуровки са ключови за отпускането му, коментира експертът.   

Застраховка срещу безработица

На пазара съществуват застрахователни продукти срещу оставане без доход – т.е. при загуба на работата около шест до девет месеца може да се получават средства по сключена застраховка. Те обаче все още не са широко разпространени.

Обикновено подобни полици се предлагат като допълнение за кредити, тъй като по този начин и банката е сигурна, че ще си получава вноската, и кредитополучателят знае, че поне първите месеци от загубата на работата си ще може да погасява кредита си.

Без да бъдем черногледи и да изпадаме в паника какво ни предстои догодина, може да помислим за малко по-разумни харчове и за спестяване, за да не се окажем в безизходица. А може би спестените в кризата пари ще се превърнат в основата на успешна инвестиция след време, все пак – кризата е и възможност.