Сенатът постигна консенсус да даде зелена светлина на международните търговски споразумения, за които преговаря администрация на президента Барак Обама.

Това стана вчера, само ден, с след като група сенатори от Демократическата партия се опитаха да блокират процеса на приемане на законопроекта за свободна търговия със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и с Европейския съюз.

Демократите се възползваха от процедурата за обструкция. За да бъде избегната тази пречка, авторите на закона се нуждаеха от подкрепата на 60 сенатори, но успяха да получат само 52 гласа.

Демократите призоваха Обама, които беше издигнат от тяхната партия, да се вслуша в призивите на синдикатите, които се обявяват против споразуменията за свободна търговия и да включи предложените от тях промени в защита на американските работници и срещу дъмпинг на работна ръка и китайските валутни манипулации.

Законопроектът щеше да позволи на Обама да внесе директно предложенията както за тихоокеанско /TPP/, така и за трансатлантическо партньорство /TTIP/ в Конгреса, и да ги подложи на директно гласуване.

Днес всяко от споразуменията за свободна търговия, както и предложенията на демократите, ще бъдат обсъдени в Сената, преди да се пристъпи към гласуване на крайния законопроект.