След продължили цяла нощ дебати, които приключиха в 5 часа сутринта, Сенатът на САЩ прие бюджет за първи път от 4 години насам. Общата сума на държавните разходи за 2014 г. ще е 3.7 трилиона долара. Планират се данъчни увеличения и съкращаване на харчовете, съобщава The New York Times. 

С 50 срещу 49 гласа, доминираният от Демократите Сенат гласува един доста по-различен план от този, който Конгресът, където предимство имат Републиканците, прие по-рано тази седмица. 

Мерките по принцип трябва да доведат до баланс на приходите и разходите на правителството на САЩ през 2023 г. 

Като цяло се залага на автоматичните съкращения на разходите от 1.2 трлн. долара, които оставят малко пространство за намаление на дефицита. 

Но планът на Сената включва 100 млрд. долара за инвестиции в инфраструктура, с които да се стимулира икономическият растеж и ускорени промени в данъчната система, с които през следващото десетилетие да бъдат събрани допълнително 975 млрд. долара. 

Дори и с това увеличение на данъците и предписаните съкращения на разходите, планът Сената ще остави правителството с дефицит от 566 млрд. долара през 2023 г., като за този период американският държавен дълг ще нарасне с 5.2 трилиона долара. 

Това е първата сесия на Сената, продължила през цялата нощ, от 1915 г. насам. Но реално консенсус за бюджета все още няма. 

Планът на Демократите включва съкращаване на военните разходи с 240 млрд. долара до 2015 г. и намаляване на социалните харчове, с изключение на тези за здравеопазване със 76 млрд. долара. В същото време Републиканците искат по-малки съкращения в бюджета на Пентагона и по-големи при социалните програми.