Очертава се ясна от началото на годината тенденция за подобряване на общия бизнес климат в България. Налице са положителни очаквания за развитие на всички сектори в икономиката, особено в секторите промишленост и строителство, каза преди няколко дни финансовият министър Владислав Горанов след като малко преди това неговото министерство почти удвои прогнозата си за ръста на БВП на страната за тази година от 0.8 на 1.4%., съобщава БНР.

Само през последните десетина дни в страната станаха няколко големи сделки и бяха направени значителни на фона на все още доминиращото бизнес униние инвестиции.

В Девня беше открит новият им завод за цимент. Инсталацията за прозводство на клинкер и цимент е на стойност 165 млн. евро, като при реализацията му са разкрити над 3000 работни места.

На откриването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, президентът на Italcementi Group Карло Пезенти и посланикът на Италия у нас Марко Контичели.

За инвестицията си в новия завод в началото на тази година българското дружество „Девня цимент” беше обявено за „Инвеститор на годината” от Българската агенция за инвестиции. С дневен производствен капацитет от 4000 тона, проектът е един от най-големите по рода си в Европа. Ще напомним по този повод, че Италия е в Топ 10 на чуждестранните инвеститори в България.

От миналата седмица и банка „Токуда” вече има нов собственик и то български. Токуда банк е една от малките банки в страната. Досега тя беше собственост на японската „Интернешънъл хоспитал сървис” на основателя и собственик на японската корпорация Tokushukai Medical Торао Токуда, който построи и притежава в София и една от най-големите и модерни болници в България.

Контролният пакет акции на банковото дружество беше закупен от Обединен холдинг „Доверие”, който е публична компания, чийто акции се търгуват на Българска фондова борса и чийто капитал е собственост на 148 000 акционери физически и юридически лица.

Предстои продажбата да бъде одобрена от няколко регулатора, но така или иначе и тази сделка е ново свидетелство за оживлението на бизнес активността и подобряването на бизнес климата както за българските, така и за чуждестранните инвеститори в страната.

А според достоверни източници предстои и сделка с австрийски инвеститори за БТК /Vivacom/.