България е била десетото най-популярно място за чуждестранен туризъм сред руснаците през първите девет месеца на 2011 г. Това показват данни на Руския съюз на туристическата индустрия, обобщаващи националната статистика и сведенията на граничните служби.

В периода януари – септември 2011 г. броят на руските туристи в България е нараснал с 28.4% на годишна база - информира Газета.Ру. Общият брой на руските граждани, които са пътували в чужбина с цел почивка през този период е над 11 млн. души, прираст от 16%.

Топ туристическа дестинация за руснаците е Турция с 2.5 млн. посещения, годишен ръст от 14%. Този прираст отчасти се дължи и на размириците в Египет – традиционно популярна и достатъчно евтина дестинация за руските граждани, която обаче през това лято беше плашеща.

Египет загуби 39.5% от туристическия руски поток, но остава на трето място, с 905 хиляди руски гости – в предходни години руските гости в страната на пирамидите са стигали 1.5 млн. души.

Втори по посещения на руснаци е Китай с 1.1 млн. руски гости, които проявяват най-голям интерес към тропическия остров Хайнан. Четвърта е Финландия, поемаща най-значителния руски туристопоток от близкия Санкт Петербург.

Гърция отчита ръст от 58% на руските туристи, 59% е ръстът за Испания. В челната десятка влизат и Германия, Тайланд и Испания.

По данни на НСИ, през 2010 г. България е била посетена общо от 390 хил. руски граждани, без значение целта на пътуването. За първите 10 месеца на 2011 г. броят на руснаците, посетили България само с цел туризъм, е над 341 хил. души – при 300 хиляди през периода година по-рано, т.е. според нашите данни налице е 13.6% ръст.

Блокираните у нас руски туристи, които не можаха да отлетят за родината си в средата на месец септември заради финансовите проблеми на туроператора Алма Тур, бяха подробно отразени от руските медии. Вече могат да се установят и първите негативни ефекти от този гаф върху родния туристически бизнес.

През октомври 2011 г. броят на руските граждани, посетили България с цел туризъм, все още е малко по-висок по сравнение с октомври 2010 г.: 3827 спрямо 3569 души. Но предимството ни, постигнато в началото на годината, рязко се топи по сравнение с месеците преди скандала.