От западния севернокорейски полигон Сохе успешно е изстреляна ракета носител "Инха-3" със спътник "Кванмьонсон-3" на борда, съобщи официалната севернокорейска агенция КЦТА, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес. Спътникът се намира на зададената орбита, се казва в съобщението.

Южнокорейски и японски официални лица потвърдиха, че ракетата е била изстреляна малко преди десет часа сутринта местно време.

САЩ, Южна Корея и Япония призоваваха Северна Корея да се откаже от изстрелването, смятано за замаскирано изпитание на ракета, която може да се използва за военни цели.

Подобно изстрелване през април се оказа неуспешно.

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че южнокорейски военен кораб е засякъл изстрелването, но засега Сеул няма информация дали то е било успешно.

Япония съобщи, че част от ракетата е паднала западно от Корейския полуостров, а друга - източно от Филипините.

Токио вече изрази протест срещу старта, който е в нарушение на санкциите, наложени от ООН на Пхенян. Южнокорейският президент свика спешно заседание на съвета за сигурност.

Белият дом осъди изстрелването на ракета от Северна Корея като "крайно провокационен акт", в нарушение на резолюциите на ООН, съобщиха световните агенции. "Съединените щати остават бдителни пред лицето на севернокорейските провокации и изцяло ангажирани към сигурността на нашите съюзници в региона", заяви говорителят на Белия дом Томи Вайътър, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също остро осъди акта и изрази безпокойство, че това може да се отрази негативно на перспективите за мир и сигурност в региона. "Това е грубо нарушение на резолюция 1874 на Съвета за сигурност, в която Съветът настоява КНДР да не изстрелва ракети, използвайки балистични технологии", заяви говорителят на Бан Ки-мун.

Дипломати от Съвета за сигурност на ООН заявиха, че 15-членният орган ще обсъди изстрелването на севернокорейска ракета на редовното си заседание в 10.00 часа местно време (15.00 часа по Гринуич), допълва БТА.