Северна Корея заплаши, че влиза в състояние на война с Южна Корея. Конкретната причина за това остава неясна, но патоса на ожесточаващата се реторика е насочен както към столицата на Южна Корея - Сеул, така и към Вашингтон в САЩ.

Технически вече шест десетилетия двете Кореи са в бойна готовност една срещу друга, тъй като военният конфликт от 1950 - 1953 година не приключи с мир, а с пиримирие. Периодично напрежението помежду им ескалира. В настоящия случай заплахата на Севера съдържа и нежелание двустранните отношения от тук нататък да протичат по нормалния ред, а по реда на протокола, установен да действа във военно време.

Министерство на отбраната на Южна Кореа разпространи информация, че не се наблюдава някаква необичайна военна активност и прегрупирания от страна на Северна Корея след отправената заплаха. Подобни заплахи за атаки се получават почти ежедневно от началото на месец март, става ясно още от съобщението.

Този път заканата е за нанасянане на удари по военни бази на САЩ в Тихия океан, както и на територията на Южна Корея. Раздразнението на Пхенян е породено и от тренировъчния полет на два стратегически бомбардировача Б-2 до Южна Корея. Според северняците това минава отвъд границите на демонстрацията на сила и е ултиматум, че САЩ на всяка цена искат да предизвикат ядрена война.