Голямата отговорност на управляващите и на днешния парламент е да вземат решение дали в България да се строи нова ядрена мощност или не – прехвърлянето на отговорността за това решение върху избирателите не е най-добрия подход.

Това коментира в интервю за Дарик бившият енергиен министър в кабинета „Сакскобургготски" Мирослав Севлиевски. По думите му обаче след като вече има решение за референдум, той трябва да се проведе по най-добрия начин, за да не се провали самата идея за допитването. Севлиевски, който като министър през 2005 г. размрази проекта „Белене", посочи, че за съжаление този проект е бил провален дори и в благоприятните икономически условия тогава.

„Изборът в голяма степен не е този, който вероятно трябваше да се случи. Защото така или иначе на въпрос дали българите искат да развиват ядрена енергетика, през годините са показали от 80 до 60 процента подкрепа. По-големият въпрос е дали ще се строи ядрена централа в Белене или няма да се строи. Разбира се, е трудно да сравняваме това, което през 2005 година беше решено за строеж на такава централа и днес, седем години по-късно. Нещата трудно могат да бъдат сравнявани. Тогава в света имаше пари, днес в света няма пари", каза Севлиевски.

Според него страната ни има нужда от развитие на ядрената енергетика. „Аз пуснах „Белене" и вярвах, че тогава България е в състояние да реализира такъв голям инвестиционен проект. За съжаление, проектът беше в голяма степен провален, даже в онези изключително благоприятни международни условия за неговата реализация", коментира Севлиевски. По думите му тогава планът е предвиждал първо да се намери стратегически инвеститор, той да влезе в капитала на новата компания и тогава да се водят преговори с доставчик на оборудване или строител. „Нали си давате сметка, че българите, заедно с германците щяха по-лесно да преговарят с руснаците по отношение на цена и срокове например", каза Севлиевски, напомняйки за намеренията на германския енергиен гигант RWE да се включи в проекта, от които в последствие инвеститорът се отказа.

„Проектът „Белене" трябва да ни бъде като обеца на ухото и всички грешки, допуснати в този проект, трябва да ги отчетем и да не ги допускаме при реализацията на „Южен поток", коментира още Мирослав Севлиевски. Той допълни, че договорът за газопровода вече е подписан и няма смисъл от критика – било по-добре да се види как той да бъде реализиран в полза на държавата и българските граждани.