Властите в Шанхай наложиха строги ограничения върху покупката на жилища в опит да овладеят нажежения имотен пазар в града. Банките се задължават да не отпускат ипотеки за закупуването на трети дом, а домакинствата, които към настоящия момент имат два или повече имота, нямат право на нови покупки.

По-рано централното правителство вече опита да забрани спекулацията с недвижими имоти в града, припомня BBC. В момента управата на Шанхай работи по въвеждане на данък „оскъпяване“ върху недвижимите имоти в размер на 2 – 5%. Властите предупреждават, че ще продължат да регулират дейността на имотните предприемачи и не посочват срок за действието на новите разпоредби.

Населението на града и околностите по данни на Wikipedia от 2009 г. е 19 млн. души. Шанхай е най-гъсто населеният град както в Китай, така и вероятно в света: на квадратен километър тук обитават 2790 души.

Пазарът продължава да оценява високо имотния сектор в града, като индексът на имотните компании на Шанхайската броса след обнародването на новината завърши деня с 2% ръст, докато покачването за CSI300 беше 3.1%.

Според статистиката на китайската държавна медия Синхуа, през 2009 г. цената на недвижимите имоти в Китай се е повишила с 25%, докато доходите са нараснали с 15%. Но според строителни експерти, също 25% е делът на имотите в Китай, които остават празни в очакване цените да се повишат.

С въвеждането на строгата регулация се отправя строг сигнал не само в Шанхай, но към целия имотен сектор на Китай, считат запознати. Междувременно централното правителство в края на август започна да строи 4.1 млн. жилищни единици за хора с ниски доходи; още 3 млн. жилища ще се построят за да се отдават под наем, 2.8 млн. жилища в мизерните предградия ще се трансформират, а в селата ще се реновират 1.2 милиона къщи.

От 2003 г. досега цената на земята в Китай е нараснала с 800%. Правителството е сред най-активните купувачи, като плаща средно с 27% повече от останалите инвеститори на пазара. По данни на Shanghai Daily, средната цена на жилищата в Шанхай е 20000 юана за квадратен метър, или почти 3000 долара.