Членът на борда на Националната банка на Германия Тило Сарацин посъветва Гърция, която изпадна в много тежка финансова и икономическа криза, да обяви фалит. В интервю за в. Залцбургер Нахрихтен Сарацин заявява, че ако Гърция не успее да получи нови заеми, тя трябва да направи онова, което прави всеки длъжник – да обяви несъстоятелност.

Той смята, че противно на предсказанията на мнозинството икономисти банкрутът на Гърция няма да се отрази на еврото. Когато Дженерал Моторс обяви банкрут, това не навреди на долара. Защо банкрутът на Гърция с външен дълг от 300 милиарда евро трябва да навреди на еврото, пита той. Сарацин дори е убеден, че банкрутът точно обратно може да има положителен ефект, тъй като ще бъде предупреждение за други страни в еврозоната.

В интервюто той прави уговорката, че изразява само личното си мнение, а не позицията на Бундесбанк. Тило Сарацин вече стана известен с острите си изявления по адрес на арабските и турските емигранти в Германия и бе критикуван за това от президента на банката Аксел Вебер.

Досега страните от ЕС не са се споразумели за конкретни мерки в помощ на Гърция. Германия, която е главният донор в ЕС, зае много резервирана позиция. Канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле предложиха да се разработят механизми за изключване от еврозоната на страни, които хронично не спазват изискванията на Европейския валутен съюз във финансовата и данъчната сфера. Германия дори подхвърли идеята за създаване на Европейски валутен фонд по подобие на МВФ за поддържане на стабилността на еврото. БГНЕС