Първо уволнение след скандала с препродадените 29 дка дюни край Несебър. По нареждане на премиера Бойко Борисов директорът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев ще бъде освободен от поста си, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Причината за уволнението е, че Агенцията по горите не е реагирала на редица сигнали при нарушения със защитени територии.

Скандалният имот край Несебър е изваден от горския фонд още през 2008-ма година, когато Дачев не е шеф на агенцията. Освобождаването на Дачев е заради това, че в Агенцията по горите са получавани сигнали за това, че тези територии дори в миналото са с променен статут и няма реакции на тези сигнали. „Още повече че след започването на строежа също е имало подаден сигнал до горската стража", каза министър Найденов.

Скандалът започна в края на миналата година, когато стана ясно, че багери заравняват пясъчните дюни край Несебър. С подпис на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова аграрното ведомството продава терен от 29 дка на тъста на шефа на Българския футболен съюз Боби Михайлов - Димитър Петров, на цена под данъчната оценка. За по-малко от 24 часа имотът е препордаден на четири пъти по-висока цена. Земята е защитената зона Ахелой - Равда - Несебър и е част от Натура 2000. Държавата губи около 3.5 милиона лева от сделката.