Аварийно изключване на 1 000 -мегаватовия шести блок на АЕЦ Козлодуй е било извършено тази сутрин, съобщават от централата. В 9 часа и 24 мин. днес съоръжението е било изведено от електроенергийната система на страната.

Причината е отказ на елемент от управлението на турбогенератора на блока, довел до сработване на защита на турбината и изключване на генератора, пише в съобщението.

При преходния процес е сработила и защитата на реактора. Възникналият отказ е в конвенционалната, неядрена част на шести блок. За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране, назначена е комисия, която да извърши анализ на обстоятелствата, довели до спирането на блока.

Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа, съобщават от АЕЦ Козлодуй.

След отстраняване на причините за спирането, шести блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Точно преди три дни от АЕЦ Козлодуй обявиха, че е завършил годишният планов ремонт на шести блок. Той бе изключен на 15 септември, за да бъдат извършени планирани ремонтни дейности и рофилактика на оборудването, а реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво. Шести блок бе включен в електроенергийната система на 20-ти октомври в 14 часа и 15 мин. , след като бе извършена проверка и съгласие от Агенцията за ядрено регулиране.

Междувременно другият 1 000 - мегаватов пети блок на централата работеше на пълна мощност по време на годишната профилактика.