Превъзбудено тече търговията на световните борси. Капиталовите пазари бързат да пораснат, валутната търговия се е взряла в еврото, а на стоковите пазари петролът отново промени посоката си на движение.

Инвеститорите се развълнуваха от поредната "новина-бомба" с адрес Америка. Според топлите данни жилищният пазар там се възстановява, а доказателство за това е представянето на индекса, проследяващ броя на предварителните договори за продажба.Той е покачил нивото си с 10.4% през октомври до 89.3 пункта.

Най-силен ефект тази новина предизвика в търговията с петрол, където започна поскъпване до $ 87.24 за барел лек американски и $ 89.19 за барел петрол от сорта брент.

Подкрепа от новината получи и капиталовият пазар. Индексите на Wall Street затвърждават силното си представяне, нараствайки с повече от половин процент.

Във валутната търговия всичко предреши изказването на Трише. Рамото, което думите му удариха на обединаната валута, я изведе до $ 1.3181 към долара спрямо курс на обмяна от $ 1.3116 тази сутрин.

 

16:38 часа

 

Щатите продължават с щурма нагоре след силните ръстове от по над 2% за индексите от снощи.

 

Малко преди отварянето на пазара излязоха данни за безработицата, които леко надхвърлят очакванията на пазара за покачване на молбите за помощ. През изминалата седмица те са се увеличили с 26 хил. до общо 436 хил. Нарастнал е и броят на хората, които получават помощи с 53 хил. души за една седмица до 4.27 млн. души.

 

Все още играчите анализират думите на президента на Европейската централна банка Жан - Клод Трише, който каза, че изкупуването на държавни ценни книжа от банката е временна мярка, която ще продължи и през декември, но нещо подобно на американския план за "количествени улеснения" засега в Европа не се предвижда.

Така индексите на  Wall Street се движат на положителна територия.

DOW JONES INDUS. AVG расте с 0.23% до 11 128 пункта.
S&P 500 INDEX добавя 0.29% до 1 209 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се покачва с 0.36% до  558 пункта.

В Европа ръстовете са под процент, като най-напред се изкачва лондонският FTSE 100 INDEX, който добавя 0.80% до 5 687 пункта.

 

16:00 часа


В уводните си думи след месечната пресконференция на управителния съвет на Европейската централна банка, президентът Жан – Клод Трише загатна, че мерките, които са били взети в подкрепа на финансовия сектор по време на кредитната криза, са временни по своя характер.

Същевременно той обеща, че политиката на ЕЦБ ще остане нагаждаща се към икономическата ситуация, като ЕЦБ много внимателно ще следи развитието на пазара в близко бъдеще. Подкрепата към европейските финансови институции няма да бъде вдигната.

Тези думи означават, че засега не се предвижда специален план за изкупуване на правителствени ценни книжа на страните от периферията на еврозоната. Но същевременно през декември няма да бъде преустановена програмата за осигуряване на финансиране.

В речта си Трише заложи по-скоро на позитивните данни за състоянието на европейската икономика напоследък, при 0.5% ръст на БВП на еврозоната за трето тримесечие след изключителните 1% през второто. Позитивното развитие според него ще се запази, с ръст на БВП през четвъртото тримесечие, получаващ подкрепа от частния сектор и износа, и прогноза за до 2.1% икономически растеж на еврозоната през 2011 г.

Относно проблемите с дълга на страните членки и прекалено високите рискови премии, според Трише „отговорните институции“ трябва да вземат отношение по този проблем, а самите страни да пристъпят към бързи и цялостни структурни реформи. В бюджетите си за 2011 г. страните, предвиждащи да имат по-висок дефицит, трябва да разработят специални процедури, показващи как ще се справят с проблема на дълга.

Трише посочи, че банковите институции в региона остават сравнително стабилни. Инфлационният натиск е умерен, попадайки в целевите значения на ЕЦБ. Речта на президента на ЕЦБ беше предадена на живо през Интернет системата на ЕЦБ.

Думите на Трише имат отрезвяващ за пазара ефект в първите минути, като еврото леко се смъкна до 1.3127 долара. Пропадането на паунда, който е тясно свързан с ирландските банкови неволи, достигна 0.47% до 1.5556 долара. Петролът се обезкуражи до 88.92 долара за барел брент и 86.41 долара за барел WTI.

Отговаряйки на въпросите на журналисти, Трише уточни, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на ДЦК "продължава", отказвайки да коментира подробности.



15:05 часа

Без изненади, основният лихвен процент на Eвропейската централна банка беше оставен без промяна на ниво 1%. Очаква се пресконференцията с участието на президента на ЕЦБ Жан – Клод Трише след 30 минути. Еврото се търгува на ниво 1.3160 долара, като интересен коментар преложиха от Societe Generale: каквото и да каже Трише, ще има разпродажби на еврото. Ако нищо не направи, Трише ще разочарова пазарите. Ако се съгласи на европейски количествени улеснения, тогава ще се повдигнат спекулации за риска за единната валута от лошите активи в балансите на централната банка.

Противно на най-мрачните прогнози, Испания сравнително успешно реализира тригодишен правителствен дълг в размер на 2.5 милиарда евро по средна лихва от 3.72% и търсене, надвишаващо 2.27 пъти предлагането. За сравнение, доходността на германските ДЦК с тригодишен матуритет е 1.08%, тоест рисковата премия за Испания е 2.64%, двойно по-висока от предната емисия облигации през октомври.

В двойката долар/йена няма особени промени, по-характерно е поевтиняването на паунда до 1.5590 долара, което се дължи обаче не на друго, а на прекалено бързо движение вчера в паунд/евро, като двойката се установи последно днес на 1.1832 евро.

Трише е под натиска на пазара, Аксел Вебер е в опозиция – Bloomberg обобщава моментната ситуация. На стоковите пазари брентът е над 89 долара за барел при USD 89.22, а лекият суров петрол от Тексас се търгува за 86.75 долара. Златото е замръзнало на 1390 долара тройунцията. Индексите на фондовите борси са леко нагоре.


12:15 часа


Продължаващите спекулации, че Европейската централна банка може да вземе решение за изкупуване на правителствен дълг на слабите членки на еврозоната доведоха до ръст на европейските пазари. В момента FTSE100 се покачва с 0.88% до 5692 пункта, DAX е нагоре с 0.5% до 6901 пункта, а CAC40 се качва с 1.03% до 3707 пункта. Дали очакванията ще се оправдаят ще стане ясно днес в ранния следобед.

Индексите по отрасли, следени от MarketWatch, показват, че най-силен ден имат финансовите компании и производителите на суровини – което е напълно разбираемо, предвид главната въпросителна около днешния ден.

В случая с минните компании, вероятно действа следният модел: поскъшването на акциите е следствие от очаквания за ръст на цените на суровините, които пък идват с прогнозите за връщане назад в стойността на долара, който в последната седмица направи твърде бърз възход. В крайна сметка се нарушава тясната зависимост в движението на стойността на долар и суровини, в резултат на което суровините стават относително по-скъпи.

Днес се наблюдава чувствителен ръст на цената на акциите на Rio Rinto /+3.27%/, Antofagasta /+1.76%/, BP /+2.27%/, а Royal Dutch Shell добавя 0.3%. За ръста на акциите на петролните компании помогна и прогнозата на Goldman Sachs, че през 2011 г. европейските производители на нефт ще имат 26% ръст в печалбата.

Докато очаква помощ от ЕЦБ, индексът на испанската борса IBEX 35 скочи с 2.78%, а португалският индекс PSI 20 също отчете ръст.

Единната валута в очакване на Трише се повиши с 0.4% към долара до 1.3193, доларът леко се смъкна до 84.11 спрямо йената. Канадският долар днес също прави по-сериозна заявка за възстановяване, с ръст спрямо щатския си съименник от 0.37% до CAD 1.0132. Движението на златото, което поскъпва до 1393 долара за тройунция, се отдава на търсенето от страна на Китай, а петролът продължава възхода си нагоре. Брентът вече е на 89.27 долара за барел, WTI се надига на 86.97 долара за барел.

Коментарите на Reuters са, че пазарите растат в очакване за край на дълговата криза на еврозоната и инвеститорите имат нов апетит към риск. Специално за петрола, причината за движението му във високите нива според коментаторите на Bloomberg са силните данни за американската икономика от вчера и по-специално за трудовия пазар, които обещават икономическо възстановяване за света.

 

8:35 часа

 

В момента световните финансови медии представляват оптимистична картина: индексите светят в зелено, политическите изказвания са в подкрепа стойността на валутите, основните производители гледат с доверие в бъдещето. Причина за всичко това даде т.нар. Бежова книга, доклад за състоянието на икономиката на САЩ, в която този път бяха изнесени позитивни данни. „Икономиката продължава да се подобрява“ - е заключението на доклада, който излиза осем пъти в рамките на годината.

 

Според Бежовата книга, производството /особено автомобилостроенето/, туризма и като цяло секторът на услугите в САЩ са във възход. Очакванията за коледния сезон са „много позитивни“. След като се добавиха и предварителните данни на ADP за 93 хиляди нови работни места в частния сектор за ноември, индексите вече нямаха спирачки. DJIA се покачи с 2.27% до 11256 пункта, S&P500 се повиши с 2.16% до 1206 пункта, NASDAQ добави 2.05% до 2549 пункта. Ръстът на щатските борси е най-големият за последните три месеца.

 

Подкрепени от спекулации, че Европейската централна банка ще се намеси по-активно на пазара за изкупуване на държавен дълг на периферните страни от еврозоната, както и от загатването, че САЩ може да си подсигури стабилен гръб в Европа, като инвестира повече за стабилността на континента посредством МВФ, европейските индекси не изостанаха. След дни на загуби и страхове, вчера FTSE100 нарасна с 2.07% до 5643 пункта, DAX е на 6867 пункта при ръст от 2.66%, а френският CAC40 добави „само“ 1.63% до 3669 пункта.

 

Същевременно трябва да се отбележи, че с добрите данни за икономиката Федералният резерв не си затваря вратичката за прилагане на мерките си за количествени улеснения, като отчита, че растежът е „муден“, въпреки че се повишава в 10 от 12 региона на САЩ.

 

Всичко изредено оказа подкрепа на еврото и на суровините, като доларът леко поевтиня. Единственият губещ от вчерашното пазарно избухване се оказаха правителствените облигации на САЩ, които изведнъж с ниската си доходност и твърде високата си сигурност започнаха да изглеждат по-непривлекателни на пазара.

 

В момента еврото се търгува на ниво 1.3116 долара, а паундът е USD 1.5610. Доларът купува 84.122 йени. Петролът тип брент поскъпна до 88.74 долара, а тексаският лек суров петрол е 86.68 долара. Златото се търгува срещу 1393 долара за тройунция. Говори се, че Китай може да закупи 150 тона злато до края на годината с инвестиционна цел.

 

Азиатските пазари повтарят представлението на Wall Street, като Nikkei се покачва с 1.81% до 10161 пункта, а Hang Seng расте с 0.9% до 23459 пункта.