Има голяма вероятност за нова газова криза, предупреди министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Ако спрат или дори намалеят доставките на газ, положението в България ще стане тежко. Това е така, защото в момента ние получаваме целия си газ от тази тръба, която идва от Русия през Украйна и Румъния.

Добре е, че топлоцентралите имат възможност да преминат на мазут. Но дори и така, те пак използват газ, за да се подгрява мазутът. Съответно, трябва да осигурим алтернативна доставка през реверсивната връзка с Гърция.

По думите на Щонов така могат да се доставят между 1 и 3 млн. куб. метра природен газ на ден или между 10 и 30 на сто от потребяваното в страната количество.

През първия месец, след като започне кризата, очакваме да се справим, но на втория месец ще започне процес на ограничаване на индустриите.

Газовото хранилище в Чирен е запълнено 75%. Според последните данни на газовия оператор "Булгартрансгаз" в него има 412.9 млн. куб. м.

В същото време европейските подземни хранилища за газ са допълнени с 4.88 милиарда кубични метра през септември сочат данните на Асоциацията на европейски оператори на подземни газови хранилища, до 75.77 млрд. кубични м. или 91.37% от обема им.

Според Щонов интересът на България към проекта "Южен поток" е чисто комерсиален. Това е просто транзитен газопровод. А България иска и трябва да постигне е максимален размер на транзитните такси.

Той посочи като основен приоритет диверсифицирането на доставките чрез интерконектори с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия и разширяването на газохранилището в Чирен.

България има добро географско положение и е недопустимо да не го използваме, коментира Васил Щонов.