За два месеца заводът на „Карлсберг България" в Шумен ще затвори врати. Причина за това е спад в продажбите, заяви пред Дарик изпълнителният директор на компанията Александър Грънчаров.

„От години ние работим в така наречения зимен режим, тоест работи се седмица-две и после се почива, защото консумацията на бира в България през зимните месеци е от 3 до 4 пъти по-малко отколкото през летните", каза Грънчаров.

По думите му, въпреки че заводът в Шумен ще спре производство за два месеца, недостиг на шуменска бира на пазара няма да има. „Произвеждаме бира, спираме за два месеца, ако видим, че ни трябва бира започваме да работим", коментира той. Заводът няма да работи вероятно от края на декември до февруари, стана ясно от думите на Грънчаров.

Изпълнителният директор на компанията каза още, че се подготвят и съкращения на персонала. „При нас в Шумен във всички отдели работят около 180 човека и ние в момента ще съкратим някъде между 15 и 20 човека", каза Грънчаров.

На въпрос дали останалите работници ще бъдат пуснати в отпуск в периода, в който пивоварната ще бъде затворена, Грънчаров каза: „Обмисляме как да бъдат нещата, имаме много варианти. Хората са в основата на всичко, което правим и мисля, че сме го доказали".

Грънчаров беше категоричен, че след два месеца заводът ще отвори врати.