Фискалният резерв е мярка, приложена когато влязохме във Валутен борд, това е изискване към него и от “Атака” не веднъж сме повдигали въпроса, че той е прекалено голям. Това каза пред БНТ лидерът на партията “Атака” Волен Сидеров по повод актуализацията на бюджета.

Фискалният резерв представлява пари, които стоят в чуждите банки, с тях ние поддържаме чужди икономики. Той заяви, че не вижда основания в бъдеще да се повдигне отново въпросът за увеличаване на ДДС. „Ако приемем, че досега правителството направи рекапитулация на завареното наследство, то тогава разчетът и планът на правителството трябва да са по-дългосрочни”, каза Сидеров. Според него друга актуализация на бюджета не трябва да се прави.

Българският бизнес се нуждае от намаляване на лихвите по кредитите, каза Сидеров и обясни, че “Атака” предприема законодателна инициатива в закона за банките. Бизнес - независимо дали е голям, малък или среден, се прави с кредити, а в момента ние сме блокирани, заяви той. Волен Сидеров поясни, че предлага таван на лихвите по кредитите, за да не се проявява двоен стандарт от страна на банките в страна, които са чуждестранни, а тук се намират само техни филиали. Таванът на лихвите може да стане с държавна регулация, заяви Сидеров и добави, че няма европейски или конституционни нормативи, които да пречат. “Нищо, че банките са частни, държавата може да им каже – давате лихви, давате кредити, но лихвите по тях не могат да минават определен тава”, обясни той.