"Атака" няма да подкрепи никакво правителство в рамките на този състав на този парламент, заяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Волен Сидеров, при откриването на първото заседание на Народното събрание след изборите.

Ние не можем да имаме нищо общо с ДПС, която е антиконституционна партия, каза Сидеров.

Няма да подкрепим нито един министър-председател и кабинет, от когото и да е предложен той, категоричен е Сидеров. Няма да гласуваме и за председател на Народното събрание, предложен от ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС, няма да предлагаме зам.председатели на Народното събрание.

От своя страна бившият премиер Бойко Борисов отново повдигна тезата си, че вотът трябва да бъде касиран заради нарушения.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че партията ще внесе предложения за замразяване на депутатските заплати, повишаване на майчинските от 240 на 310 лева, създаване на нов Кодекс на труда, специално внимание към правилата за гъвкава заетост, приемане на 4 проектозакон за службите и приемане на Закона за средното образование. предаде БГНЕС.

Според Борисов, най-лошият сценарий за България е безпринципни коалиции, при които решенията се вземат на тъмно и без ясна политическа отговорност. Трудно е да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и Атака при такива фундаментални различия в политическите им програми.

В четвъртък президентът Росен Плевнелиев ще започне консултации с четирите парламентарни сили и след това ще даде първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Това стана ясно от обръщението на държавния глава в първия ден на 42-рото Народно събрание.

 

Плевнелиев отново призова депутатите да приемат списък с най-важните приоритети пред новия парламент.