“Над 3 млрд. лева са заделените средства за здравеопазване. Тези пари са много повече от когато и да било преди”. Това заяви при посещението си в Пловдив финансовият министър Симеон Дянков. Той бе категоричен, че средствата са напълно достатъчни, въпросът е дали ще бъдат усвоени добре. Дянков заяви, че за изразходването им ще съблюдава министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

В същото време вицепремиерът определи като неоснователни исканията на лекарския съюз за закриване на здравната каса и разпределяне на средствата от Министерството на финансите.

Министърът посети Висше училище Земеделски колеж, за да изнесе лекция на тема „Приоритети в икономическото развитие на България". Той посочи, че основни параметри, от които ще зависи икономиката през идната година и вече са вписани в бюджета за 2011 г., са увеличаване на износа, изграждане на по-добра инфраструктура, интензивно строителство, туризъм, индустрия и земеделие. Дянков обяви, че през последната година е отчетен ръст в износа с цели 40%.   

Вицепремиерът отрече да се готвят финансови инжекции за някои от секторите, които изпаднаха след кризата. Той уточни, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев и министъра на околната среда и водите Нона Караджова, готвят проект за саниране на сградите в страната, защото в момента у нас има едва около 50 подобни постройки.

Финансист №1 в страната отказа да коментира кога Пловдив ще получи парите за депонираните софийски бали с отпадъци.

Следобед Дянков ще се срещне с бизнесмени от Съюза на частните предприемачи в Асеновград, директори на училища, медицинските управители на болницата и медицинския център в града. Той ще има и работна среща с кмета на Асеновград Христо Грудев.

За събота е предвидена среща с представители на бизнеса от общините Карлово и Сопот, както и с ръководството на ВМЗ Сопот.