Сметната палата да провери как българската православна църква се разпорежда със субсидиите, които държавата й предоставя всяка година. Това поиска президентът на синдиката "Подкрепа" Константин Тренчев.

По думите му, в православната църква се извършват финансови нарушения, които били потресаващи. Освен това от години там не са правени одити за разходите, каза Транчев.

Варненският митрополит Кирил, който е председател на финансовата комисия в Светия Синод, заяви пред Дарик, че финансова ревизия се прави ежегодно във всяка една отделна епархия и през последните години няма установени нарушения.

Синдикалният лидер посочи, че Главната инспекция по труда е проверила спазването на трудовите и осигурителните права в православната църква. От миналата година КТ "Подкрепа" създаде профсъюз сред свещениците. Според Константин Тренчев резултатите не се оповестяват, но били "потресаващи". Той се е срещнал и с премира Бойко Борисов по тази тема.

Варненският митрополит Кирил заяви пред Дарик, че в във всяка една отделна епархия всяка година се правят проверки на разходите. Какви са общите приходи и колко харчи българската православна църква обаче е трудно да се каже, защото тази информация трябва да се събере от всяка една епархия.

Митрополит Кирил определи като мит твърдението, че църквата притежава много имоти. А за новия имот на Неврокопската епархия - хотел за над 1 милион евро, митрополитът заяви, че е купен заради възвишени цели - да се запази спокойствието на миряните, защото хотелът е построен в близост до молитвен храм.