За спешно обявяване на Кремиковци АД в несъстоятелност и въвеждане на нов собственик в комбината настояват от Конфедерацията на труда „Подкрепа’. В декларация до премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката Петър Димитров синдикатите предупреждават, че ако до края на седмицата не се осигурят средства за суровини, комбинатът ще спре работа, а работници ще излязат на протест.

От Конфедерацията настояват за разработване на оздравителен план за Кримиковци и осигуряване на екоинвестиции от поне 20 млн. евро под контрола на държавата. В противен случай до края на годината Европейската комисия ще наложи глоба от 500 млн. евро на България и ще затвори комбината.

Председателят на Федерацията "Металургия" Любомир Павлов обясни, че е без значение кой ще управлява комбината, но офертата на украинската компания е свързана с настоящото оздравяване на Кремиковци и купуването на акции, докато офертата на АрселорМитал касае бъдещето и минава през купуване на активи и инвестиране на 500 млн. щатски долара, но след ликвидация на комбината.

Предлаганите от Константин Жеваго 120 млн. долара са с пъти по-малко от предложението на АрселорМитал, но са обвързани със социалните ангажименти към работещите в Кремиковци, обясни Павлов. От „Подкрепа” настояват и за спешна намеса на съда по отношение на извършените в комбината кражби.