КНСБ възобновява палатковия лагер в градинката зад парламента срещу внесените промени в Кодекса за социално осигуряване. Миналата седмица започна и подписка, която ще продължи до 16 октомври. Според промените, стажът за пенсиониране трябва да се вдигне с 3 години до 2013-та година, ще се увеличи и пенсионната възраст за хората, работещи в първа и втора категория труд.

От КНСБ настояват проектозаконът да бъде изтеглен от парламента и да се подновят преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество за други предложения по пенсионната реформа.

Миналата седмица промените минаха на първо четене в ресорната парламентарна комисия. Новите текстове бяха подкрепени единствено от ГЕРБ и Атака.

От КНСБ заплашиха управляващите с протести на 7 октомври. Тогава към тях се очаква да се присъединят и колегите им от КТ "Подкрепа".

Миналата седмица, обаче социалният, министър заяви, че в законопроекта могат да бъдат внесени промени между първо и второ чете и за работещите първа и втора категория да се повишава само стажът, но не и възрастта за пенсиониране.