Сингапурската икономика е регистрирала рекорден ръст през първото полугодие. В периода януари – юни 2010 г. Брутният вътрешен продукт /БВП/ на Сингапур е регистрирал ръст от 18.1 на сто. През второто тримесечие е отчетено повишение от 26 на сто на годишна база, сочат данни на търговското министерство в Сингапур.

Подобен икономически ръст в страната не се е случвал от 1975 г. насам. Това, според обясненията и на правителството, и на анализатори се дължи на съживяването в туризма само година, след като азиатската държава излезе от най-тежката рецесия от 1965 г. насам.

Експанзията на сингапурската икономика е част от общата вълна на възстановяване в Азия. Заради изненадващите данни, обаче, икономисти смятат, че Сингапур е много вероятно да изпревари дори и Китай и да заеме първата позиция в класацията на най-бързо възстановяващите се икономики.

Местни анализатори дори са мнение, че Сингапур ще бъде една от най-бързо възстановяващите се от кризата държави в света. Те, обаче, не пренебрегват опасността от „прегряване” на икономиката. Централната банка на страната вече внимателно наблюдава инфлационния натиск. Освен това, икономиката на Сингапур е силно зависима от външната търговия, а проблемите в Европа и забавянето на ръста на БВП в САЩ може да предизвикат забавяне на ръста и в азиатската държава. Bloomberg