Скрити такси изяждат хиляди паундове от средствата, които хората предоставят на инвестиционните фондове. За това алармира чрез британският вестник The Daily Telegraph фондът Fidelity International, който инвестира парите на повече от 660 хил. британци.

За пръв път в публичното пространство представител на индустрията на фондовете заявява открито, че има информация, която дребните инвеститори не знаят, а е редно да им бъде съобщавана.

На клиентите се съобщава за едва една трета от реалната стойност на таксите за управление на парите им. Нека фондовете да започнат да съобщават не най-ниската си годишна такса, а да представят прозрачно всичките останали надбавки, които се получават при различните транзакции, настояват от Fidelity International.

Таксите правят така, че размерът на вашите инвестиции се намалява и така не е съвсем ясно за какво точно плащате и каква точно е възвръщаемостта на парите ви, посочват от фонда. Те дават за пример собствения си индексен фонд, който е и най-евтиният с такса от 0.1% годишно. Актуалният разход по инвестицията обаче 0.3%. Така ако клиентът е инвестирал 10 680 паунда в дадения индексен фонд, разходът за такси през следващите 10 години може да достигне до 630 паунда. Именно ефектът във времето е този, който може да направи разликата драматична за индивидуалните инвеститори. 

Темата за The Daily Telegraph не е нова. Миналата година изданието публикува свое разследване, което установи, че индустрията на инвестиционните фондове е успяла да скрие от клиентите си 7.3 млрд. паунда такси и комисиони.