Цената на петрола отново отчете рекордна стойност и по време на последната борсова сесия в Съединените щати. Последният, поне за тази седмица, исторически максимум отчетен на борсата в Ню Йорк е $ 106.54 за барел. След това обаче, цените се понижиха заради негативните данни за заетостта и пазарът затвори на $ 105.15 за барел. Около тази стойност бе консолидиран пазарът и по време на европейската сесия. Петролът сорт „брент” от своя страна също регистрира снощи исторически максимум от $ 103.98 за барел, за да се понижи в края на търговията до $ 102.38 за барел.

Още през последната седмица на февруари „черното злато” достигна и премина нивото от $ 100 за барел, а през настоящата заради колапса на долара почти всекидневно се отчитаха нови и нови рекордни нива. Агенциите дори на моменти спряха да публикуват временните максимуми, защото те се меняха в рамките на минути

ВСИЧКО ИГРАЕ В ПОЛЗА НА ПЕТРОЛА!

Само през последната седмица щатският долар загуби над 1% от стойността си спрямо еврото, като се срина до $ 1.5459 за 1 ?. Заради деноминирания в долари пазар на горивата, с поевтиняването на долара се увеличаваше и цената на петрола.

Очакваната среща на Организацията на страните износителки на петрол, която се проведе на 5 март вместо да успокои пазарите, допълнително нагнети напрежение. Министрите на петрола на ОПЕК решиха да запазят дневния добив без промяна, и ако пазарите бяха спокойни решението дори трябваше да свали цената, защото през второто тримесечие на годината потреблението пада, запасите се повишават и респективно цените се понижават. От ОПЕК от години вече твърдят, че високите цени са следствие от фактори, които са извън контрола на организацията и отказват да налеят допълнителен нефт по призива най-вече на САЩ. Твърденията на ОПЕК, че пазарът е подсигурен, и други са отговорни за ценовия скок, частично се потвърдиха след решението на картела, когато се видя, че пазарите са крайно изнервени и отказват да се движат по пътя на логиката. На 5 март цените буквално за часове се повишиха с над $ 2 за барел.

Мнозина забравят, че все пак ОПЕК произвежда 40% от световния добив, за останалите 60% обикновено се забравя - към тях призиви няма, тези държави сякаш не съществуват. Отделен е въпросът, че и ОПЕК удобно забрави, че преди години обещаваха да „пазят” цената в коридора $ 28-32 за барел.

При анализите за движението на цената на петрола, най-вече при обясненията за неговото поскъпване, освен ОПЕК се споменават спекулативните фондове, политическото напрежение около Иран, несигурността в Ирак и Нигерия, както и несекващите словесни изстрели Венецуела и марксисткият президент Уго Чавес. Факт беше, че при всяко едно движение на цената „нагоре”, като причина се посочваше поне една от посочените държави. Примери много, включително, когато в средата на февруари „черното злато” падна до $ 86 за барел. При последвалото поскъпване всяка една от държавите даде своя принос за увеличението на цената.

КОЛКО ЩЕ ПОСКЪПВА ПЕТРОЛЪТ ?

Ако се приеме за истина, че в началото на януари е имало фючърсни сделки за края на годината от $ 200 за барел, вероятно от спекулативни фондове, то едва ли лесно тези участници на пазара ще допуснат цената да се понижава. Подобни мнения се чуват от анализатори и не са лишени от логика. От все повече петрол имат нужди и огромни страни като Индия и Китай. И едва ли в скоро време ще се очертае някакъв огромен излишък, който да понижи цените, допълват песимистично настроените.

От друга страна обаче, е видно забавянето на развитието на водещите икономики, което би трябвало да понижи търсенето. От САЩ, Япония, а и Европа се публикуват данни, които подкрепят опасенията от глобален спад. 

Цената ще се повишава, докато има кой да я плаща, но в един момент тя може да стане прекалено висока, каза преди време Андрей Пръмов пред DarikFinance. Тезата на финансиста може да бъде проверена лесно, ако се направи паралел с движението на фондовите пазари, включително българският. При това положение цените ще имат само една посока – надолу.