Високите цени на горивата стопиха търговския излишък на страните от Европейския съюз, които свиват потреблението на стоки от Индия и Япония през първата четвърт на годината.

Данните на Евростат показват, че отрицателното салдо в търговията с енергийни продукти достига до 109.9 млрд. евро в края на март, след като е изнесено за 30.1 млрд. евро или с 26% повече спрямо първото тримесечие на миналата година и е внесено за 140 млрд. евро, което е с 19% повече.

Европа е изнесла храни и напитки за 22.7 млрд. евро през периода януари-март, което е 8% ръст спрямо предходната година и на свой ред е внесла храни и напитки за 23 млрд. евро, което е 2% ръст, което води до 0.3 млрд. евро търговски дефицит от храни и напитки.

Суровините и материали добавят още 10.4 млрд. към дефицита с износ за 12.6 млрд., което е 14% ръст спрямо същия период на миналата година и с внос за 20.6 млрд., което е спад с 4%.

При търговията с химикали, машини, автомобили и други индустриални стоки, Европейския съюз е на търговски излишък от 76.7 млрд. евро.

През първите три месеца на година експортът към основните партньори извън зоната е нараснал, с изключение на Турция, където е отчетен 6% спад и със Швейцария, където е отчетен 1% спад.

Най-голям увеличение на износа има за Русия и Бразилия с по 20%.

При вноса най-голям е ръстът от Норвегия с 14% увеличение, следван от Русия и САЩ со по 10% увеличение на импорта. В същото време европейските потребители са ограничили вноса на стоки от Индия и Япония с по 7%.

Най-големият търговски излишък е между ЕС и САЩ, общо 18.1 млрд .евро за периода януари - март. Понижение има при търговските взаимоотношения със Швейцария, с която е отчетен търговски излишък от 11.5 млр- спрямо 12.7 млрд. за същия период на миналата година, и Турция, с която излишъкът е 5.6 млрд. евро в края на март тази година.

Взаимоотношенията с Китай водят до снижаване на търговския дефицит от 38.9 млрд. на 34 млрд. евро. С Китай е реализиран дефицит от 3.3 млрд. евро, при двойно повече към същия период на предходната година.

Увеличава се търговския дефицит с Норвегия (от 12.4 млрд. евро на 15.7 млрд. евро), а отношенията с Русия са стабилни и дефицитът от 26.7 млрд. евро е съвсем малко по-голям от отчетения дефицит по същото време на миналата година.

Най-голям излишък се наблюдава в Германия (45 млрд. евро), Холандия (11.8 млрд. евро) и Ирландия (10.3 млрд. евро). Великобритания отчита най-големият търговски дефицит с 37.1 млрд. евро, следвана от Франция с 21.6 млрд. евро и Испания с 10.7 млрд. евро.

Данните на Евростат отразяват дефицит от 1.1 млрд. евро в търговския баланс на България за периода януари-март след нарастване на вноса с 9% до 5.7 млрд. евро и свиване на износа с 3% до 4.6 млрд. евро.

По-тесният формат на европейската общност  - еврозоната, отчита търговски излишък от 5.2 млрд. евро в края на април, което е намаление спрямо отчетените 7.5 млрд. евро излишък в края на март. Вземайки предвид и сезонният фактор, износът на стоки е спаднал с 1.3%, а вносът се е свил с 3%, показват данните на Евростат.

В по-широкия формат, този на 27-те страни от Европейския съюз, април завършва с 12 млрд. евро търговски излишък. През март балансът бе на търговски дефицит от 7.3 млрд. Експортът на стоки през април пада с 1.8%, а вносът се свива с 2.2%.