Здравето е безценно – да, ама за да го имаме и поддържаме обаче, трябва да инвестираме доста пари – за лекарства, посещение при лекар и...какво ли още не.

Аптечният пазар има 12,5 % ръст и около един процент спад в броя опаковки. Това означава, че се продават малко по-скъпи опаковки, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му се увеличава продажбата на лекарства, част от които са платени от НЗОК.

„Здравната каса е много силен фактор на пазара, въпреки че все още само 34 % от целия пазар е държавно финансиран. Въпреки това всяко едно увеличаване на бюджета на касата много силно рефлектира на пазара, обикновено – по две, защото има и доплащане от пациента”, обясни Николай Костов.

Например – ако със 100 млн. лева се увеличи бюджетът на касата, обикновено с около 200 млн. лева се увеличава пазарът.

Другият фактор за нарастване на пазара е паралелният износ, който миналата година е започнал да се увеличава значително. „Мисля, че тази година ще продължава да оказва влияние”, допълни Костов.

Според него има разлика между цените на лекарствата между България и страните от Западна Европа, като у нас те са по-евтини. „Формира се един много специфичен бизнес по реекспорт и се печели от разликата в цените на лекарствата в Западна Европа и България”, категоричен бе Николай Костов.

По думите му този специфичен бизнес изкривява данните за пазара. От една страна българският пазар изглежда по-голям, отколкото е в действителност. „Разбира се, това може да рефлектира върху цените. Най-често това води до увеличаване на някои цени, защото българският пазар уврежда интересите на големите пазари”, обясни Костов и допълни, че българските фирми предпочитат да увеличат цените тук и да предотвратят „голямото изсипване на количества”.

Костов обясни, че над 80 % от продаваните лекарства са по лекарско предписаание, а останалите са без рецепта. При хранителните добавки има ръст от 4 %, което според специалистите означава, че пазарът се възстановява.

Според Костов – потребителската култура на българина се е увеличила, затова той е започнал да купува по-скъпите и качествени лекарства. „Ако средната цена е 7,99, средната цена на лекарствата по лекарско предписание е 10,29 лева. А средната цена на лекарства без лекарско предписание е 4 лв. Тоест два пъти и половина надолу", категоричен бе той.

Не на това мнение е д-р Николай Шарков, председател на Съюза на зъболекарите. Според него 80 % от българите са занемарили здравето си и това много ясно се вижда по детската дентална стоматология. Ако пакетите за възрастните, които са покрити от Здравната каса са много малки, то за децата са добри, категоричен е Шарков. Въпреки това едва 20 % от родителите се възползват от тях.

При стоматологичните услуги няма увеличение на цените, допълни стоматологът. Според него в условията на криза няма възможност за поскъпване, тъй като и без това клиентите им са намалили посещенията при стоматолог. Той каза още, че 99 % от материалите, с които стоматолозите работят, са вносни.

„Ако при другите лекари човек отива и получава рецепта, при нас медикаментите се прилагат на място и са част от услугата”, обясни Шарков. „На българина най му е болно, когато трябва да плаща за здраве”, каза още той.

На въпрос дали всички стоматолози дават касови бележки, той бе лаконичен: „Зъболекарят е длъжен да дава фискален бон и с това ще приключи моят коментар”. Шарков заяви, че изцяло нелегални кабинети почти няма вече. Същото се отнася и за зъботехниците, въпреки че при тях проблемът е бил малко по-сериозен.

За оскъпяване на здравните услуги сигнализира д-р Мими Виткова, която е председател на Асоциацията на фондовете за доброволно допълнително здравно осигуряване. По думите й пакетите са поскъпнали с не по-малко от 20 %, тъй като медицинските заведения са вдигнали цените.

Най-търсените пакети са доболнична помощ и профилактика, които се осигуряват от работодателите, допълни д-р Виткова. Тя не очаква отлив на клиенти. „Надявам се, работодателите да не се откажат от този социален разход”, каза тя. Според нея обаче трябва да се разделят видовете данъчни обелкчения – за доброволно здравно осигуряване, за доброволно допълнително пенсонно осигуряване и за определени застраховки.

Много хора избират да се осигуряват доброволно за втора пенсия, защото сумата е с натрупване, докато нашите пакети са с действие в по-кратък период, каза Виткова. Тя допълни, че пазарът силно ще се промени, ако влязат в сила предложенията здравните фондове да бъдат застрахователи.

Основната разлика е, че здравните фондове предлагат профилактика и решаване на проблеми със здравето, докато застрахователите обезщетяват за настъпило вече събитие.