Българското правителство има пълната подкрепа от страна на Великобритания и лично от премиера Гордън Браун за сътрудничество по отношение на влизането ни в еврозоната и в насърчаването на британските инвестиции в България в сферата на енергетиката, туризма и други приоритетни сектори.

Това каза българският премиер Бойко Борисов след работната си среща с Гордън Браун на Dawning street 10.

Британският премиер е изразил позитивна оценка по отношение на дисциплинираността на България и българската политика за запазване на нисък бюджетен дефицит и приносът на страната към възстановяването от кризата, заради което България заслужава да бъде поканена в еврозоната.

Българският премиер е поставил и въпроса за отварянето на пазара на труда на Великобритания за българи. Гордън Браун се е ангажирал с темата, но след изборите във Великобритания тази пролет. Борисов е изтъкнал по време на срещата между двамата, че българите на Острова са съвестни данъкоплатци, не разчитат на социални помощи и допринасят за икономическия растеж на страната.

По време на разговора е била засегната и темата за енергийната сигурност на страната ни като основен политически приоритет на правителството. Браун е изразил своята увереност, че изграждането на проекта Набуко може да бъде ускорено и пое ангажимент въпросът да бъде поставен за обсъждане още в четвъртък на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз, пише БГНЕС.

Британският премиер се е ангажирал да постави пред колегите си на заседанието и темата за блокадите по българо-гръцката граница, които нарушават правото за свободно движение на хора и стоки. Освен това, след срещата на двамата премиери стана ясно, че в завод за електромобили в Стара Загора британски фирми ще инвестират над 100 милиона лева. Според бъдещите инвеститори, цените на автомобилите ще бъдат достъпни и за българите.

След срещата между Гордън Браун и Бойко Борисов двамата шеговито заключиха, че единствено футболът разделя Великобритания и България.