След мащабна реконструкция "Неохим" достигна оптималния обем на производство

След мащабна реконструкция "Неохим" АД  достигна оптималния обем на производство. Компанията е готова да посрещне потребностите на фермерите за новия торов сезон.

Комбинатът произведе първите количества амониева селитра и за броени дни достигна оптималния обем производство на амониев нитрат. Това стана след четиримесечен престой на производствените му мощности за капитален ремонт, в рамките на който бе завършен първият етап от реконструкцията на амонячното производство. Тя, по думите на изпълнителния директор инж. Васил Грънчаров, е най-сложната и най-отговорната от пускането на това производство в експлоатация през далечната 1989 г. Целта й бе да се постигне такова натоварване на цеха за амоняк, еквивалентно на преработващите мощности, което да даде приемлив разходен коефициент на природен газ, без това да става чрез запълване на обеми или спиране. С  направените инвестиции за милиони левове, сега очакванията са да се понижи консумацията на природен газ за производство на единица продукция, или годишно - с около 13 млн. куб м на приблизителна стойност 4 млн. евро, пресмята инж. Грънчаров.  Икономическият и екологичният ефект в случая вървят ръка за ръка.

Високото качество на амониев нитрат с марка NEOFERT го прави предпочитан на вътрешния и международните пазари, което обяснява повишеното му търсене в началото на поредния торов сезон.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!