Бетонът започва да се лее в Карадере през септември. Правителството с радост посрещнало строежа, става ясно от стенограмата на заседанието му. Строителството в местността Карадере, в която попадат две защитени зони по "Натура 2000", се планира да започне след 6 месеца.. Това става ясно от стенограмата на правителството от 19 март, където спорният мегапроект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" на офшорната компания "Мадара Юръп" АД е последна точка.

 

От документа се разбира, че кабинетът гледа с надежда на застрояването на един от малкото останали девствени плажове и дори готви създаване на работна група "за осигуряване на институционална подкрепа за изпълнението му", пише "Сега".

"За съжаление не е високотехнологична инвестиция, но е добре дошла. Да я одобрим", казва тогава премиерът Пламен Орешарски. Икономическият министър Драгомир Стойнев добавя, че оттегля предложението си за създаване на работна група, но то "ще бъде предложено с друга инициатива". Така е одобрен меморандумът, с който бъдещият хотелски комплекс е обявен за приоритетен. Той ще се изпълнява в рамките на 3 години - до септември 2017 г., става ясно от стенограмата.

Законът за инвестиции е написан удобно, така че, ако някоя фирма "трябва" или "не трябва" да получи сертификат за проект, това може да става относително лесно, обяви вчера бившият изпълнителен директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов.

 

Той даде за пример, че по закон инвеститорът трябва да представи накратко какво ще е въздействието върху околната среда, но колко "накратко", не е уточнено.

 

В текстовете имало и други съвсем схематични формулировки, които са удобни заобиколки за инвеститорите. Експертът допълни, че миналата година е бил отказан клас А на компанията заради редица неясноти в проекта. Той изрази съмнение, че "Мадара Юръп" ги е коригирала за 8-9 месеца.

Според "Зелените" инвеститорът разполага с много по-малък капитал - около 50 млн. евро, от нужния за планираното застрояване - над 270 млн. евро, и това се виждало от финансовия отчет на фирмата за 2012 г.).