След заседание на отговорния орган в Бон на 4 февруари, на България незабавно и изцяло е върнато правото да участва в международната въглеродна търговия – съобщи днес Изпълнителната агенция по околна среда.

С възстановяването на акредитацията на страната за участие в търговията с емисии се отваря връзката към международния регистър за транзакции – съобщава ИАОС. Подновява се възможността за включване в европейската търговия с квоти и единици по механизмите на Протокола от Киото.

Така с месец по-късно от очакваното, но все пак „в началото на годината“, българските предприятия и държавата отново могат да разчитат на приходи от продажби на права за емисии.

Молбата на България за възстановяване на акредитацията на страната за участие в международната въглеродна търговия е била разгледана на 12-ата среща на Прилагащия орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото. От българска страна в срещата е участвала Ваня Григорова, директор на ИАОС, както и експерти от МОСВ и Външно министерство.

След като разглежда искането на България, компетентният международен орган взема решение за неговото пълно и удовлетворяване – съобщават от изпълнителната агенция.

Правото на България за участие в международната въглеродна търговия бе прекратено на 28 юни 2010 г. въз основа на констатация за зле функционираща Национална система за инвентаризация на парникови газове в периода преди 2009 г.

Това създаде големи затруднения за над 130 големи български предприятия и лиши държавата от шанса за финансови приходи чрез участие в международната търговия с квоти на емисии на парникови газове в продължение на седем месеца.

След взетите мерки за реформиране на националната система за инвентаризация на емисиите на парникови газове, с привличане на чужди експерти и засилване на международните контакти, в добавка към нарочна проверка през октомври 2010 г. по искане на България, органът към Протокола от Киото преценява, че е постигнат огромен напредък и не са останали съществени нерешени въпроси.