След като тълпата щурмува новия хипермаркет, е време за почивка, особено за изтънелия портфейл на купувачите. Той и без това трябва да събере сили за следващата доза харчове, които нежно наричаме „коледни намаления”.

От 1992 г. насам, след традиционният Ден на благодарността в САЩ, потребителите решават да кажат едно Thank you на кварталната бакалия, на хипермаркета в края на града и на усмихнатата продавачка в магазина отсреща... като не ги посещават един ден.

У нас международният ден без покупки се отбелязва, след като е организиран във Facebook. Организацията е направена преди да се стигне до безредиците пред новооткрития магазин от голяма търговска верига преди дни в столицата.

Организаторът Асен Ненов обясни пред Дарик, че потребителите „се лъжат” да купуват ненужни вещи, с които стимулират прахосването на природните ресурси. Според него най-често купувачите се подвеждат по промоциите.

„Не че търговецът иска да печели по-малко, просто намалява цените и така привлича повече потребители, за да направи по-голям оборот”, обясни Ненов. Той допълни, че производителите умишлено пускат на пазара по-некачествени стоки, за да може по-бързо да се развалят и потребителите да ги подменят с нови. „По този начин се генерират повече продажби, а икономистите отчитат ръст на брутния вътрешен продукт. В същото време за по-голямото производство те използват вещества, които вредят на околната среда”, коментира Ненов.

От Българската ритейл организация обаче са категорични, че промоциите винаги са за сметка на търговеца, защото той компенсира по-ниската цена на продукта по време на промоцията с печалбата си. Според Асен Ненов най-често потребителите правят грешен избор, като купуват храни, които са по-скоро вредни и вкусни, отколкото полезни. Пример за това са гумените бонбони за деца или различните храни с подсладители и консерванти. Ниската цена отговаря на много ниско качество и реално клиентите не печелят от нея, смята Ненов. Освен това, често потребителите купуват козметика или техника, от която в действителност не се нуждаят.

Това поведение е провокирано от агресивните маркетингови стратегии, които прилагат големите търговски вериги и отделните производители у нас. Всичките кампании са подчинени на едно мото, формулирано от един от големите световни специалисти по маркетинг Чип Бел: Лоялните клиенти са като страстните фенове на някой футболен отбор.

„Обикновените фенове ходят на всеки мач и подкрепят отбора. Страстните фенове правят много повече. Те боядисват лицата си с цветовете на отбора и носят смешни шапки. Те обичат отбора”, категоричен е Бел. Според неговата теория трябва да се създаде чувство на лоялност в клиентите.

У нас клиентите се радват на все по-голям избор от „футболни отбори” от типа - хипермаркети и големи търговски центрове. И така пред търговците остават два въпроса: Как да направят купувачите фенове на техния отбор? и Ще промени ли кризата страстта на „феновете” към пазаруване?

Днес ще получат отговор на трети въпрос: Ще изневерят ли феновете един ден на любимия си магазин?