Паспортизацията на големите сгради в България трябва да бъде завършена до 2014 г., а на всички сгради до 2016 г., заяви пред bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя беше категорична, че паспортизацията ще бъде задължителна. 

При много от сградите в годините са се извършили различни ремонти, разширявания, преустройства, правена са магазини, с всичко това се променя устойчивостта на сградата, подчерта Павлова. 

Именно затова всяка една сграда трябва да подлежи на обследване и да има технически паспорт, в който да пише до коя степен при земетресение може да издържа. 

Павлова посочи, че етажните собственици трябва да се разберат, да решат, и след това да наемат специалист. Обследването на един седеметажен блок например продължава около месец. 

Тя припомни, че в 14-дневен срок, всеки от пострадалите от земетресението от 22 май трябва да подаде документацията за жилището, на което са нанесени щети, за да може да му бъде отпуснато обезщетение, но това трябва да е основното му жилище, уточни Павлова, не вила, не къща, а жилището, където живеят собствениците. 

За срутения мост над река Струма Павлова каза, че в България имам около 3000 мостови съоръжения. Беше направено много детайлно обследване за тяхната устойчивост и то преди земетресението. Изследването показва, че 60 от тези мостове, включително този беше един от тях, които трябва да бъдат укрепени. Но при условие, че е отказано финансиране от ЕС за целта, в момента се търсят средства от други източници, като Световната банка.