Ако Гърция първа разклати еврото, то от Испания зависи дали единната валута няма да рухне напълно, пише днес „The Wall Street Journal”.

Безработицата в четвъртата по големина икономика от валутния съюз удари 19-те процента, продължават да се увеличават бюджетният дефицит и публичният дълг, раздува се нов имотен балон, а перспективата за Брутния вътрешен продукт /БВП/ за тази година е спад след срива от 3.6% за 2009 г., продължава изданието.

Единственото, което испанското правителство може да направи, е да продължи да стимулира икономиката чрез данъчни облекчения и други подобни мерки. Само че дупката в бюджета надмина 11%, така че скоро и тези възможности ще се изчерпат.

Вероятно управляващите ще се опитат да продадат още държавни облигации. Инвеститорите, обаче, ще потърсят по-високи лихви, пише „The Wall Street Journal”.

Властта в Испания не желае да коментира кризата. Според икономическия министър на страната Елена Салгадо, фундаментите на страната й са добри. Според нея, банките на Пиренеите са стабилни, а бизнесът – достатъчно динамичен и гъвкав. Освен това, тя подчертава, че преди кризата страната е трупала излишъци, а публичният дълг е започнал да расте от много ниска база.

Еврозоната обеща да спаси Гърция, но пък ако тръгне да прави същото с Испания – това ще струва доста по-скъпо, коментира изданието. Според някои анализатори, обаче, до подобен сценарий няма да се стигне и през втората половина на 2010 г. испанската икономика ще започне да се възстановява.