Следващото поколение мобилни телефони ще бъдат също толкова производителни, колкото лаптопите. Това става възможно с новите системни решения на Nvidia. 

От водещия производител представиха на най-голямото изложение за потребителска електроника в света, което се провежда в Лас Вегас, новата си едночипова система за мобилни устройства Tegra K1. 

Тя включва графичен ускорител със 192 ядра, LPDDR3 памет и архитектура Kepler, използвана от компанията и във видеокартите от най-висок клас GeForce GTX 780 Ti. 

Процесорът в новата интегрална схема на Nvidia е на британците от ARM. Той е последно 8 поколение 32-битов четириядрен Cortex А15 с намалена консумация на енергия и е специално пригоден за високи работни честоти. 

От Nvidia обявиха, че Tegra K1 има същите графични възможности, каквито имат конзолите PlayStation 4 и Xbox One, които излязоха на пазара през 2013 г. 

Компанията предлага и втора версия на Tegra K1, която обаче работи с два двуядрени 64-битови процесора Denver, които се произвеждат по лиценз на ARM от Nvidia. 

Новата Tegra K1 трябва да замени Tegra 4, с която работи сегашното поколение мобилни телефони и таблети. 

Максималната работна честота на последния чип на Nvidia е 2.3GHz, благодарение на използвания 28 нанометров процес на печат. На практика Tegra K1 е с 40% по-висока производителност от Tegra 4, но е с 50% по-нисък разход на енергия.