„В еврозоната няма ясни правила, а действията на Европейската комисия не могат да се нарекат отговорни“ - така председателят на парламента на Словакия Рихард Сулик обосновава предложението си страната му да се откаже от еврото. Според Сулик, Словакия трябва да подготви план за отказ от разчети в евро и да се върне към своята крона. Ако ситуацията в еврозоната продължи да се влошава, то планът да бъде приведен в действие, настоява председателят на народното събрание.

Според Сулик, Словакия не е готова и не желае да плаща за дълговете на другите държави в еврозоната: според него, с финансови инжекции може да се спаси Гърция и Ирландия, може би и Португалия, но опитите да се помогне на Испания са хазартна игра със залог еврото, а за Италия няма какво да се говори даже – дълговете на Ботуша са двойно по-големи в сравнение с Гърция, Ирландия, Португалия и Испания взети заедно.

Словакия мина към разплащане с евро на първи януари 2009 г. Тоест само за две години заветната цел на евроинтеграцията, членството в еврозоната, дотежа на Братислава. Това може да се окаже първият случай, когато някоя страна по собствено желание иска да напусне еврозоната – но вероятно няма да е последният, коментира руската Газета.Ру. Естония, която е новият отличник на еврозоната, например се стреми към евро в продължение на 4 години.

И по-рано се е говорило за възможност за принудително изваждане от еврозоната. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел през пролетта на 2010 г. коментира, че изключване от еврозоната трябва да се разглежда като крайна мярка в случай на постоянни нарушения на маастрихтските критерии. Тогава Меркел имаше предвид Гърция.

Но от друга страна експертите отбелязват, че излизането от еврозоната по-скоро трябва да се рзглежда не като наказание, а начин за спасяване. Например ръководител на стратегическия департамент на Standard Bank в Лондон твърди, че докато Ирландия и Гърция използват евро, те няма да могат да подкрепят с данъци и бюджетни стимули икономиките си.

Въпреки всичко, засега никой високопоставен политик освен председателят на парламента на Словакия не е заявявал на всеослушание, че иска страната му да се махне от еврозоната. Това не може да се разглежда като официална позиция на Словакия, преди президентът на страната да си каже думата. Но финансовият министър Иван Миклош също не изключва възможността, макар засега и само „теоретична“, стараната да се върне към своята родна крона.

Словакия е много малък играч и дори да реши да се махне, няма да доведе със себе си по-сериозни последици за еврозоната. Но не трябва да се забравя, че рискът от цялостно разпадане на еврозоната според някои оценки е вече 20% и може би сме свидетели на предвестник на бурята. От друга страна, може би става дума за нещо като национален сепаратизъм. Словакия и преди показваше нежелание да участва във фонда за спасяване на Гърция.

Така или иначе, на икономистите е добре известно, че отказът от евро може да бъде изгоден за малките икономики, а скъпото евро отнема националните предимства по отношение на производствени разходи и конкурентни цели в чужбина.