Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) днес дадоха "зелена светлина" на влизането на Словакия в еврозоната на 1 януари 2009 година, предадоха световните агенции.

Двете институции посочиха, че страната е изпълнила всички Маастрихтски критерии, необходими за въвеждане на единната европейска валута. ЕЦБ обаче изрази "значителни опасения" от нарастване на инфлационния натиск в страната.

Въпреки че Словакия отговаря на финансовите критерии, за да въведе еврото през януари догодина, в последния си доклад ЕЦБ отбелязва, че страната е изправена пред рискове от нарастване на инфлацията в бъдеще заради силните ограничения на трудовия й пазар и поскъпването на енергията.

Словакия ще бъде 16-ата страна, която ще въведе еврото и втората след Словения бивша комунистическа държава, която ще се присъедини към еврозоната, посочва ДПА.

Комисията съобщи, че ще призове финансовите министри на страните от ЕС и европейските лидери да одобрят през юни и юли членството на Словакия в еврозоната.