Положението в цялата страна е изключително тежко. Остава бедствено положението на територията на областите Хасково, Кърджали, Шумен и община Костинброд.

Най-сериозна е обстановката в областите Русе, Разград, Силистра и Шумен. Там пътищата не могат да се обработват редовно заради навявания. Въпреки това се прави всичко възможно в тези райони да се доставят стоки от първа необходимост - храни, вода и лекарства.

И тази сутрин остава в сила забраната да не се движат камиони по пътищата в страната. Затворени са граничните пунктове „Капинан Андреево" и „Дунав мост", както и проходите „Златишки", „Твърдишки, ,,Върбишки", „Троянски" и Айтоски".

През „Дюлински" и „Шипка" автомобилите трябва да са с вериги. Автомагистралите са отворени, като пътната настилка е заснежена и обработена.

Съветът от Агенция "Пътна инфраструктура" е да не се пътува, ако това наистина не е крайно необходимо. При нужда можете да се обадите на спешния телефон 0700 130 20 или на 112. По данни на дежурния диспечер на БДЖ „Пътнически превози" в момента всички влакове в страната се движат.

Пътищата в област Русе продължават да са затворени за всички видове превозни средства, съобщиха за Дарик от Районната пътна служба. Вятърът поутихна и машините на пътноподдържащата фирма излизат да почистват, но не е ясно кога пътните платна ще бъдат отворени. Няма закъсали автомобили и бедстващи хора. Дунав мост също е затворен, съобщи началникът на гранична полиция комисар Виктор Гецов. Обстановката и от двете страни на реката продължава да е сложна.

8 февруари е обявен за ден на национален траур заради трагичната гибел на български граждани при наводнението в хасковското село Бисер. През целия ден националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. Планираните тържества се отменят, а при невъзможност те следва да започнат с минута мълчание или слово в памет на жертвите. Скъсана стена на язовир „Иваново" потопи в понеделник сутринта харманлийското село Бисер, в което живеят над 800 души. Още няколко села в района бяха засегнати от водната стихия. По последни данни осем души са загинали, а двама се издирват.

Тежка остава ситуацията в харманлийското село Бисер, където водната стихия взе четири жертви, а двама са в неизвестност. Спасителната операция там започна в понеделник и продължи през целия вчерашен ден. Измръзналите хора се евакуираха в болницата в Харманли, а жителите на селото си помагаха с каквото можеха. В Бисер беше изпратена храна, а църквата и болницата събираха дрехи, обувки и покъщнина. Критичната обстановка в селото отмина, но щетите за хората там са големи.

Това е 15-ият ден на траур, обявен от правителството на страната след 1990 г.