Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие” смени цялото ръководство на институцията, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Новият изпълнителен директор е Румен Порожанов, който до момента беше шеф на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Това е третата смяна на върха на фонд „Земеделие” за последната половин година.

Найденов категорично отхвърли като причина за смяна на ръководството скандалните документи, които бяха изнесени от СДС през последните дни, за оказван натиск от страна на земеделския министър за приоритетно обработване на проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Порожанов е предложил нови заместници, с които да работи в екип. Това са Свилен Костов, който досега беше началникна отдел „Директни плащания” в ДФЗ. Той поема ресора на досегашния зам.-директор Мюхеттин Караоглан. Другият нов зам.-директор е Иван Капитанов, който идва от Министерство на финансите, където до момента е бил директор на Дирекция "Финанси на реалния сектор". Той поема мястото на Ангел Кинанов.

Третият нов зам.-директор е Свилен Колев, който работи в ДФЗ от 2000 г. и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД и е бил началник на отдел „Пазарни механизми”. Той поема ресора Програма за развитие на селските райони. Поста на Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат се закрива, а техническият инспекторат се преобразува в отдел към директните плащания.

Румен Порожанов има дългогодишен опит в областта на управлението на публичните финанси. До встъпването си в новата длъжност Порожанов е началник на кабинета на министъра на финансите.