Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов свобождава директора на "Красива България" Станимир Колев и на негово място назначава арх. Валерия Ботева, досегашен служител в проекта.

Все още не е ясно кой ще бъде третият заместник-министър на труда и социалната политика, който ще отговаря за социалното осигуряване. Социалният министър обеща да го обяви в рамките на няколко дни.

От сряда за политически съветник по медийните въпроси на министъра е назначена Неда Танева, която досега е работила в пенсионно-осигурителна компания Доверие. Както беше възложено още в първите дни на мандата в социалното министерство текат множество проверки.

Заложените средства за издръжка за годината са около 15 млн. лв, а на полугодието за изхарчени 17 млн. лева – не знам как са го правили този бюджет, коментира Младенов.
 
Докато по агенциите стоят свободни 200 работни места, част от служителите на МТСП са получавали повече пари по граждански договор. Младенов вече е задължил всички 1000 трудови сътрудници от Агенцията по заетостта да се отчетат за дейността си. Работи усилено от Икономическия и социален съвет по анализа на изразходваните средства от предишното ръководство. Очаква се той да бъде готов до 15 септември.

От днес започва да работи антикризисната комисия към Тристранния съвет за сътрудничество. По този начин от ведомството на Младенов ще възстановяват социалния диалог. От декември може да започнат плащанията за мярката за непълното работно време. В сряда ръководството на Министерството има среща с Асоциацията на пенсионните фондове по тяхно искане. От утре тръгват из страната на срещи с местната власт и всички структури на МТСП. Престоят срещи в четвъртък на Младенов и заместниците му с Националния съюз на хората с увреждания. Очаква се там те да представят предложения за антикризисни мерки.

Зам.- министър Валентина Симеонова съобщи че има несъответствия между заложените в бюджета средства за техническа помощ и издадените от лекари документи. Там също ще има проверки. Младенов и екипът му вече са подали и множество сигнали прокуратурата за подобни случаи. От сега нататък всеки понеделник от 11 часа ще има редовен брифинг на МТСП, в присъствието на ресорните министри. Екипът на социалното министерство ще се отчита по темите, свързани с работата му. БГНЕС