От днес абонатите на мобилните оператори могат да използват услугата за преносимост на телефонните номера на едно гише, съобщиха от Комисията за регулиране на съобшенията.

Пред Дарик председателят на регулатора Веселин Божков обясни, че новите правила ще улеснят хората, които искат да сменят оператора, но да запазят номера си.

Досега изискването беше абонатите да подадат заявление първо в оператора, накойто в момента са клиенти, и след това заявление в оператора, към който искат да се прехвърлят. Това даваше възможност на операторите да прилагат различни нелоялни трикове, за да откажат клиента от процедурата, коментира Божков.

Заявлението за преносимост вече ще се подава само при избрания от потребителя оператор.

Ето още какво каза Веселин Божков: Днес е добър ден за българския потребител. В какъв аспект ще бъде полезно преминаването на едно гише? Преди всичко ще се съкрати времето за услугата: до седем дни за единични номера и ако става дума за група от номера – до десет дни. Второ, ще премахнем възможността за операторите да се изкушават и с нелоялни средства да се опитват да не пускат своите абонати. Вие знаете, че това става под две форми. Едната форма е win back – предлагат ти „нови и супер условия”, когато поискаш да си смениш оператора. Другият момент е да започват да те разтакават с различни форми и способи – че няма техническа възможност, че го няма съответния служител, който да ви обслужи и така нататък. Разбира се, че това не отговоря на изискванията и българският потребител вече се научи, че това са техни хватки.

За да премахнем тези изкушения ние отиваме на условията на едно гише, което означава, че потребителят няма нищо общо със стария оператор, стига да е изчистил своите задължения към него, отива и кореспондира само с новия оператор. Отива с личната си карта и SIM-картата на номера, който иска да бъде преместен, или SIM-картите, ако са повече номера, попълва един образец и изчаква съответния срок. Потребителят вече няма да заплаща вече никаква потребителска такса, тоест както се искаха досега 5 лв. за пренасяне на номер. С новата услуга това отпада, така че ще бъде безплатно.