Сметната палата ще проверява как се реализират висшистите на пазара на труда. Ще бъдат проверявани различни институции, сред които образователното и социалното министерства, осем висши учебни заведения и Агенцията по заетостта. Образователното министерство ще бъде одитирано и заради Седма рамкова програма.

„Мисля, че това е мащабна задача, която ще даде доста пълна картина на проблема с реализацията на завършилите висше образование", каза Валери Димитров. Той обясни, че целта е да се види има ли задоволителен резултат от разходването на публични средства в тази насока, тоест това, което харчи държавата чрез различни институции, постига ли добър резултат и на пазара на труда има ли добри специалисти.

Превенцията срещу пожари и националните паркове също ще попаднат в одитната програма на Сметната палата, съобщи зам.-председателят Валери Апостолов.

Анализът показва, че в България за последните 30 години много рязко се е повишил броят на пожарите и размерът на опожарените площи, обясни Апостолов. Над 55 на сто от всички горски пожари в България за последните 25 години са резултат от човешка дейност. Пожарите с неустановена причина са около 41 на сто и също са причинени от човешко действие или бездействие. По пожарен риск страната ни се нарежда на едно от високорисковите нива, каза Апостолов.

Над 200 търговски дружества с държавно участие също ще бъдат проверени. Това ще са дружествата, попадащи в ресорите на икономическото, регионалното и здравното министерства. 80 от общо 120-те дружества на икономическото министерство са в ликвидация.

Ще се проверят план-сметката за референдума, както и политическите партии и дейността им, свързана с изборната кампания.

В множество министерства, общини и агенции ще бъдат направени проверки за обществените поръчки и работата с европейските средства.