Стартира SMS - системата за известяване при опит за имотна измама, съобщава Българската национална телевизия. Агенцията по вписванията е готова със софтуера и той вече е онлайн на разположение на желаещите да го ползват.

Потенциални негови клиенти са собственици на бизнес или недвижими имоти. След регистрация те ще получават текстово съобщение на мобилните си телефони с информация всеки път щом бъде направен опит за промяна във фирменото им досие.

Софтуерът ще уведомява всички заинтересовани лица и управителите на дружества когато се прави опит за подмяна на управлението и собствеността на фирмата. Съобщението ще се получава още при постъпване на заявлението за промяната.

Така законният собственик или управител ще има на разположение за реакция три дни, през които може да предприеме необходимите действия за да спре процедурата.

Услугата е платена и абонаментът струва 5 лв. за две години, с предплатени 500 SMS. Инструкциите за ползване на услугата могат да се прочетат на сайта на Търговския регистър.