Втората по големина банка във Франция Societe Generale планира да закрие 1000 работни места през следващите 3 години, пише Bloomberg.

Съкращенията на работни места вече са потвърдени от заместник-управляващия директор на банката Жан-Франсоа Самарсели пред френските медии, но не се посочва точен брой на закритите позиции.

В плановете влизат и съкращения на 550 души в централата на банката в Париж.

Плановете на институцията са насочени към съкращаване на разходите и укрепване на капитала, тъй като последните финансови резултати показват спад в печалбата с 50% до 364 млн. евро за първото тримесечие на 2013г.

През февруари тази година Societe Generale обяви планове да реорганизира основната си дейност в три основни направления - банкирането на дребно във Франция и ново поделение на международното банкиране на дребно със специализирани услуги.

От банката планират още да обединят корпоративното и инвестиционно банкиране с други звена, сред които и частното банкиране.

Приходите на банката са паднали до 5.1 млрд. евро, което е под очакванията на анализаторите.

Главният изпълнителен директор на трезора Фредерик Удеа коментира състоянието на банката като "здравословно" и представи план за спестяване на още 900 млн. евро до 2015 г.