Столичната община ще спести 1 млн. лева, след като кандидатства за финансиране от международния фонд „Козлодуй” за подмяна на  осветителни тела в града.

По проекта се очаква финансиране от 8 млн. лева, с които ще се поставят нови лампи в кварталите „Дружба” 1 и 2, „Овча купел” 1 и 2, разширен център, бул. „Цариградско шосе” и Банкя, обясни вчера зам.- кметът по транспорта Любомир Христов.

Крушките по улиците ще работят на енергоспестяващ режим, което ще намали разходите за електроенергия и поддръжка с 1,1 млн. лв. на година.

„Спестените пари ще можем да вложим за подмяна на осветлението и в останалите райони на столицата”, обясни Христов.

Проектът включва и подмяна на електротаблата, а в тях ще се поставят датчици, които ще подават сигнал до контролен център. Това ще позволи лампите да се включват автоматично в случай на мъгла или облаци през деня. Късно през нощта пък, за да се пести ток, системата ще намалява силата на осветлението.

Контролният център ще отчита и кражбата на ток. Автоматично ще се подава сигнал при авария и по този начин ще се знае точно коя лампа не свети. Новото ЛЕД осветление ще свети в продължение на 11 години.

В момента от общината сменят половината от лампите годишно. В момента се изготвят процедури за конкурс на нов оператор на осветлението. Бъдещата фирма ще има различен срок на реагиране според районите на града. При забавяне или некачествено отстраняване на проблема обаче ще се налагат солени санкции.