187 зелени проекта от общо 235 подадени са допуснати за кандидатстване по програма „Зелена София”. Това каза кметът Йорданка Фандъкова на Дискусионен форум „СОФИЯ – ЗЕЛЕНИЯТ ГРАД“, който се проведе днес в Столичната община. Кметът обясни, че приоритетно се инвестира в екологичен градски транспорт, изграждане на велоалеи, залесяване на пространствата и други.

 

Приоритет на транспортната политика на София е развитието на електротранспорта – метрото, трамваите и тролейбусите, каза още Фандъкова. Вчера управляващият орган е одобрил проект за интегриран градски транспорт, предстои изпращането му в Европейската комисия. До края на годината се очаква одобрение на проекта, който трябва да стартира през 2011 г.

С получените 122 млн. лева изцяло ще бъде обновен тролейбусния транспорт. Предстои и изграждане на нова трамвайна линия. По думите на кмета на Столична община, едно от основните предизвикателства в следващите години е изграждането на електронна община, която ще позволи купищата хартия да намалеят до минимум. Около 2000 дръвчета са засадени в София само за последната година, отчете още Фандъкова.

 

По време на форума, арх. Людмил Леонидов представи модел на „Сграда на бъдещето”, която се задоволява на 95% за нуждите си от енергия. Архитектът цитира и данни от проучване от 2009 г. на Economist Intelligence Unit в 30 европейски столици, според което София заема предпоследното, 29-то място по напредъка си към устойчиво развитие. Посланието му гласи, че столицата ни в момента се намира на етап „решаване на проблеми“ и от интелигентния ни избор днес зависи твърде много.

Икономиката ще загуби от 5 до 10 % от своя продукт, а консумацията ще намалее с 1/5, ако не се промени пътят на развитие в посока зелена икономика. Това се посочва в изследването на Никълъс Стърн, цитирано по време на дискусията от икономиста Димитър Събев от DarikFinance.bg.

 

Това означава, че ако преди сте имали 600 лева за харчене месечно, то в следващия момент ще трябва да харчите 480 лева месечно. И това ще бъде в рамките само на следващите десетилетия, само защото не сте се научили да си изхвърляте боклуците където трябва, да си санирате жилищата и в крайна сметка защото не сме се научили да оказваме гражданския си натиск за по-добра околна среда“.

 

В следващите дни ще заработи и уеб сайт на инициативата СОФИЯ ЗЕЛЕНИЯТ ГРАД, който ще бъде достъпен от сайта на Столична община. Предстои работна комисия да обощи постъпилите от граждани, организации и експерти идеи и да предложи концепция за зелен град.